Traanweg

Traanweg probleem

Wat is een traanweg?

We hebben tranen nodig om het oog te bevochtigen. Deze tranen worden aangemaakt boven het oog in de traanklier. De tranen bevochtigen het oog en lopen weg in de binnenste ooghoek doorheen 2 kleine gaatjes (het onderste en het bovenste traanpuntje). Deze 2 kleine gaatjes gaan over in de bovenste traanwegen, die samenkomen in de traanzak. De traanzak loopt in de onderste traanweg die verder naar beneden loopt en uitmondt in de neus. De meest voorkomende traanweg verstoppingen bevinden zich in de neus. Minder frequent is er een afwijking van de traanpuntjes en/of van de bovenste traanwegen.


Waarom wordt een traanweg geopereerd?

Een verstopt traankanaal uit zich in een constant tranend oogje, etter en veel ontstekingen. Meestal treden de eerste symptomen snel na de geboorte op. Het kan aan 1 of 2 oogjes voorkomen. Met de groei wordt het traankanaal wijder, zodat veel kinderen voor 1 jaar spontaan een opening krijgen van de traandoorgang. Wegens de grote kans op een spontane recuperatie zal een operatie van de traanwegen zeer zelden voor de leeftijd van 1 jaar worden uitgevoerd.

Wat gebeurt er tijdens een operatie?

Meestal wordt er eerst een sondage uitgevoerd. Dit gebeurt onder algemene verdoving. Er wordt een dunne sonde via de traanpuntjes naar het traankanaaltje gebracht. Meestal is dit voldoende om de traandoorgang te openen. Bij deze ingreep komt er geen wonde of snijden aan te pas, dus de risico op complicaties is miniem (zeer zelden kan er een ontsteking ontstaan).
Indien de traanweg na een sondage nog steeds verstopt is zal er een buisje (sonde) geplaatst worden. Er wordt eerst een sondage uitgevoerd waarna een plasiek buisje in de traaanweg wordt geplaatst. Ook deze ingreep vindt plaats onder algemene verdoving. De ingreep duurt langer dan een sondage, maar er worden ook geen wonden gemaakt, dus de kans op complicaties zijn ook zeer klein. Het buisje wordt er na 6 weken uitgehaald, dit kan normaal gezien gewoon in de praktijk.

Frans: in de maak